Yağ çeşitlerini en basit şekli ile ikiye ayırıyoruz. Doymuş yağ ve doymamış yağlar. Doymamış yağlar bitkisel kaynaklıdır. Doymuş yağlar ise Hindistan cevizi yağı dışında hayvansal kaynaklı yağlardır.

 

Herkesin aşina olduğu bir gerçek, hayvansal kaynaklı doymuş yağlar total kolesterol, LDL kolesterol arttırarak kalp damar hastalık riskini arttırıyor. (yumurta sarısı dahilinde)

Doymamış yağlar ise HDL kolesterolü yükseltiyor, kalp damar hastalıklarına KORUYUCU etkide bulunuyor.

 

Biraz kimya bilgisi vermek isterim;

Doymuş yağlar, hidrojen molekülleri ile doymuş yağ asidi zincirlerinden oluşur. Yapıları, birçok zincirin aralarında çok az boşluk olacak şekilde sıralanmasını sağlar. Doymuş yağ molekülleri birbirine çok sıkı bir şekilde sıkıştırıldığı için vücudumuzda parçalanması daha zordur.

Aynı zamanda daha yüksek bir erime noktasına sahiptirler, bu yüzden oda sıcaklığında katıdırlar.(Hindistan cevizi yağı ve tereyağı) Diğer yandan doymamış yağlar, doymuş yağların sahip olmadığı çift bağlara sahiptir. Bu onlara daha sert bir şekil verir (sıkı bir vücut ile bağdaştırabilirsin), böylece neredeyse aynı şekilde bir araya gelmezler. Moleküller arasındaki boşluklar bağlarının kopmasını kolaylaştırır. –

 

Yani her 1 gram yağ = 9kkal olsa da yağ kaynağının nereden geldiği kaloriden daha önemli.

Sağlığa daha yararlı olan doymamış yağlardır. Ancak; doymuş yağ yakması da zor olduğu için hem sağlık hem kilo verme sürecinde doymuş yağı limitlemek yapılacak en doğru şeydir.

 

Yağsız hindi göğüs aldığımızda bile %5 kadar bir yağ oranı orada bulunuyor. Bu noktada baklagillere yöneliyorum bir beslenme uzmanı olarak. Doymuş yağı azaltınca yerine lif,karbonhidrat ve protein koyarak hem doygunluğu arttırıyor, hem bağırsak florasını daha güçlü hale getiriyor; hem de protein oranını arttırmayı tercih ediyorum.

 Doymuş yağ içeren besinler:

-Yumurta

-Peynir

-Yoğurt, kefir, süt

-Tereyağı, kuyrukyağı

-Şarküteri et

-Kırmızı, beyaz et

-Balık

Bitkisel bazlı beslenme bu yüzden daha fit bir bedene kavuşturuyor diyebiliriz <3